VISITORS:

torek, 31. julij 2012

V Dallas - mesto zločina, ki se je zgodil pred 49 leti

Ciao  folk,

Kot sem vam že pred časom obljubil , vam pošiljam še nekaj utrinkov iz zelo zanimivega prvega potovanja v Dallas, kjer sem obiskal mesto zločina - Dealey Plazo, kjer se je zgodil umor 33. ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja.

Ekipa s katero sem letel je bila zelo simpatična. V biznisu sem letel z Poljakom Lukaszem in Carly iz Velike Britanije, poleg njiju pa sta šla z nami v center Dallasa tudi Miroslava iz Srbije in Natasha iz Avstralije. Odločili smo se obiskati muzej JFK-ja, ki se nahaja v šestem nadstropju stavbe, od koder naj bi bil ameriški predsednik tudi ubit. Gre za dogodek, ki se je vpisal v zgodovino, in dogodek, ki še danes buri duhove teoretikov zarot.

Pisalo se je leto 1963, 22.november. 33. ameriški predsednik se je na političnem obisku v Dallasu (Texas) v odprti predsedniški limuzini vozil v sprevodu vozil, se smehljal in mahal množici, ki je z zastavicami preplavila obe strani ulice Elm ob trgu Dealay. Ob njem je sedela v rožnat Chanelov kostim oblečena Jackie Kennedy, pred njo pa prva dama Teksasa Nellie Connally, ki je prizor komentirala: "Gospod predsednik, ne morete reči, da vas Dallas nima rad."

tik pred usodnim strelom
nahajali so se na trgu Dealay

nato se je zgodilo...
Čez nekaj trenutkov so odjeknili streli. Krogla (bile so izstreljene dve ali celo tri) je Kennedyja zadela v glavo in vrat. Ob 13.00 je bil proglašen za mrtvega.

pogled iz 6.nadstropja od koder naj bi
prišel strel
na cesti sta križca,ki označujeta strela


Streli naj bi prišli iz 6 nadstropja
Streli naj bi prišli tudi iz griča,
ki se imenuje Grassy Knoll


mesto,kjer je bil ustreljen JFK
Že čez 50 minut je policija v kinu aretirala Leeja Harveyja Oswalda, ki je zanikal vsakršno vpletenost. Dva dni pozneje, preden bi bil lahko tudi uradno obtožen, ga je ubil Jack Ruby.

Oswalda je ubil Jack Ruby
Čeprav so za preiskavo atentata na priljubljenega predsednika ustanovili posebno, t. i. Warrenovo komisijo in čeprav je ta zaključila, da je bil Oswald edini krivec, javnost do danes ni prepričana. Atentat na Johna F. Kennedyja poleg smrti Marilyn Monroe in padca WTC-dvojčkov ostaja ena izmed glavnih tarč razdelanih in vnetih teorij zarote. V Kennedyjevo smrt naj bi bili po različnih teorijah tako vpleteni vsi od Cie, KGB-ja, mafije in FBI-ja, do podpredsednika Lyndona Johnsona, Fidela Castra, kubanskih skupin v izgnanstvu, Jackie Kennedy in Aristotela Onnasisa.

Prvo, kar se zdi mnogim sporno, je t. i. "teorija enega/osamljenega strelca". Če gre verjeti uradnemu poročilu, naj bi namreč ena sama krogla prepotovala neverjetno spiralasto pot od Kennedyjeve glave, prek vratu v guvernerja Connalyja, ki je sedel pred predsednikom. Ostankov krogle v Connallyju pa naj bi bilo precej več, kot jih je manjkalo pri krogli, najdeni na Connallyjevem sedežu, t. i. "brezmadežni krogli". Duhove burijo tudi izginuli rentgenski posnetki Kennedyjevega trupla.

Teorij je še mnogo in ene so bolj, druge manj prepričljive. Dejstvo pa je, da atentat na Kennedyja še dolgo ne bo potihnil - če ne drugega, se teorije zarot privlečejo na plan ob vsaki obletnici, tu pa so tudi še številni filmi, temelječi na morju spornih dokazov (in njihovem pomanjkanju), nerešenih skrivnosti in neodgovorjenih vprašanj.

Obisk muzeja je bil res zelo zanimiv in ga priporočam vsakemu, ki bo obiskal Dallas. Nato smo se s tramvajem iz leta 1912, ki so ga obnovili za brezplačne turistične prevoze odpeljali v Uptown (zgornje mesto), ki je dosti bolj živahno z ogromno restavracijami, barčki in lokali. Predel se imenuje West Village.




Vsedli smo se pred Starbucks Coffee Shop in si privoščili kavico in sendvič ter uživali na toplem sončku. Po uri martinčkanja na soncu smo se s tramvajem odpravili nazaj v Downtown (center Dallasa) od tam pa z avtobusom v hotel, ki se nahaja na obrobju mesta.

Čez 3 dni pa praznujem svojo 2.obletnico bivanja v Dubaju! Yuhuhuhuhu!!! Sploh ne morem verjet...še nekaj dni nazaj sem se pakiral za Dubaj, sedaj pa že 2 leti haloooooo!!!

Skratka sem se potrudil, da ni blog ni predolg in da ga boste z zanimanjem prebrali.

Lepo se imejte in uživajte poletje!

P.S: Ravnokar sem gledal Urško Žolnir, ko je zmagala v polfinalu in se uvrstila v finale!!! Najmanj srebrna medalja je naša wooohoooooo!!!! Gremo Urškaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Držimo pesti!!!!!!!

Andrej 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vsakega komentarja. Lahko mi zastavite tudi vprašanje.
Odgovoril bom v najkrajšem možnem času. Lp, Andrej