VISITORS:

sreda, 8. april 2020

Rojstni dan na Zanzibarju in korona updejt #1

Ojla klapa,

no pa se spet malo oglašam po tednu dni, kot sem obljubil, da vas malce updejtam o stanju v Dubaju in da vam povem malo več o naši zadnji dogodivščini v začetku marca. Kot sem že v prejšnjem blogu omenil, imamo v Dubaju totalni "lockdown", kar pomeni da smo v house arrestu že drugi teden. Najprej je bilo rečeno le do 4.aprila, ki pa so ga sedaj podaljšali še za dva tedna, in sicer do 18.4., ko naj bi se nakupovalni centri zopet odprli in življenje počasi prestavilo v stare tirnice. Trenutno pa so odprti samo Supermarketi, lekarne in bolnice. Na današnji dan imamo v Dubaju 2.359 potrjenih okužb, dvanajst pa jih je na žalost podleglo virusu.😢 Metroji in tramvaji so prenehali delovati, taksi pa vas lahko pelje v službo, v bolnico ali po nakupih s 50% popustom. Taksisti so dobili tudi stroga navodila, da vas ne smejo peljati nikamor drugam, kot na prej omenjena mesta. 

Škropljenje z dezinfekcijskim škropilo so iz 10ur na dan (od 20h-6h) podaljšali na 24ur, kar pomeni, da moramo za vsak izhod iz hiše prositi za posebno dovoljenje preko interneta, ker napišemo s kakšnim prevoznim sredstvom in kam natančno se odpravljamo. Izhod je dovoljen le v primeru obiska bolnice, lekarne, službe ali nujnega obiska supermarketa. Radarji na cesti poslikajo vsakega, ki gre mimo in v kolikor dobiš kazen, jo moraš izpodbijati s potrdilom iz bolnice, službe ali z računom iz Supermarketa kot dokaz, da si res obiskal trgovino. Res močno upam, da se bodo ukrepi malce sprostili 18.4, saj že močno pogrešam sonce in svež zrak. Danes je točno tri tedne, od kar sem priletel iz Houstona, mojega zadnjega leta in od takrat sem bil zunaj samo 2x ko sem šel v trgovino.😓

No pa da vam povem še malo o naši zadnji dogodivščini s starši. V začetku marca sem praznoval rojstni dan in sem že kar nekaj časa razmišljal, kako bi presenetil starša, ki sta ravno v tem času načrtovala obisk Dubaja. Glede na to, da sem imel dopust od 4.3.-8.3, sem se po tehtnem premisleku odločil, da ju tokrat odpeljem na Zanzibar. Našel sem pesem Zanzibar od Čukov in si jo naložil na telefon. Ko sem se vrnil iz mojega zadnjega leta pred dopustom (i.e. London Heathrow), smo imeli le par ur časa, da spakiramo in se odpravimo nazaj na letališče. Zelo sta bila radovedna kam gremo, tako da sem jima zaigral pesem Zanzibar iz telefona in jima rekel, da morata uganit. Mami je takoj po 2 sekundah pesmi zavpila ZANZIBAAAAR!!!!! "Ne morem verjet" je rekla in oba sta bila čisto navdušena...hvala bogu!😂

Na hitro smo spakirali par kratkih hlač, majic in kopalk in se odpravili na letališče. V Londonu v Decathlon-u sem kupil še dva para čevljev za v vodo, saj so me vsi strašili, da je ogromno morskih ježkov v morju. Leteli smo z letalsko družbo FlyDubai, saj so edini, ki direktno letijo na Zanzibar iz Dubaja. V kolikor bi želeli z Emirati, bi morali najprej v Dar es Salaam (celinska Tanzanija) in nato z majhnim privatnim letalčkom na Zanzibar. Hvala bogu je bilo letalo skoraj na pol prazno, tako da smo dobili dve vrsti le zase in sem jaz lahko celi let spal. Takoj po pristanku ob 7:30 zjutraj so nam na vhodu v letališko zgradbo izmerili temperaturo in nas usmerili v posebno sobo, kjer smo izpolnili dokumente za pridobitev turistične vize. Cena vize, če koga zanima je $50 na osebo. Postopek pridobitve vize je bil kar hiter, tako da smo po prejetju le-te (samo štempelj v potni list) poiskali predstavnika, ki nas je v privatnem kombiju odpeljal do našega hotela približno eno uro oddaljenega od letališča. Na prihodih imate ogromno taksistov, ki vam ponujajo prevoze po celem otoku in menda niso poceni. Zato sem se odločil, da rezerviram povratni prevoz kar v organizaciji hotela in se izognem barantanju s taksisti ob prihodu. Mislim, da sem sprejel dobro odločitev, saj smo bili vsi kar precej utrujeni po skoraj 6 urnem letu iz Dubaja. 

Moram priznati, da sem kar nekaj časa iskal hotel, ki bi nam ustrezal, tako da sem se na koncu odločil za Zanzibar Magic Boutique hotel (http://zanzibar-magic.com/), ki se nahaja na severovzhodni obali otoka v kraju Kilimajuu. Pisal sem direktno v hotel in vprašal, če mi dajo boljšo ceno, kot sem jo našel na agodi in booking.com. Seveda se je komercialist Lukasz iz Poljske takoj strinjal z nižjo ceno, tako da sem rezerviral kar preko njih in sicer s storitvijo polpenzion, saj sem slišal od drugih, da ni veliko restavracij po otoku (razen v glavnem mestu), tako da se splača prehrano vzeti v samem hotelu. Prav tako sem prebral na internetu, da kar pogosto ustavljajo policaji na cesti in pričakujejo "podkupnino", da vas spustijo naprej, zato sem se odločil, da tokrat ne vzamemo rent a car. 

Zanzibar Magic Boutique hotel je majhen, simpatičen, butični hotel, ki na prvi pogled zgleda kot kakšna depandansa v dveh nadstropjih. Hotel se nahaja ob čudoviti belo peščeni neskončni plaži.  Skupno ima 19 sob, 2 bungalova, bazen in pa restavracijo direktno ob plaži. Brezplačno ponujajo tudi najem koles in kajakov, za doplačilo pa se lahko odločite tudi za vrsto izletov in dejavnosti po otoku. Mi smo se odločili in rezervirali 3 izlete in sicer obisk glavnega mesta Zanzibar in njegovega starega jedra Stone Town, obisk nacionalnega parka Jozani, kjer smo lahko občudovali opice v njihovem naravnem okolju in čudovit mahagonijev gozd, nazadnje pa smo se ustavili še na farmi začimb. 


Naš lokalni vodnik Abdullah
Za tiste ki niste vedeli - Zanzibar je polavtonomna regija Tanzanije v Vzhodni Afriki, ki jo sestavlja severni del istoimenskega otočja v Indijskem oceanu, 25–50 km od obale Tanzanije. Glavnino ozemlja tvorita dva glavna otoka, Unguja (neuradno imenovan tudi Zanzibar) in Pemba. Glavno mesto otokov stoji na Unguji in se prav tako imenuje Zanzibar. Njegovo staro jedro, znano tudi kot Kamnito mesto (Stone Town), ima status Unescove svetovne kulturne dediščine. Po popisu leta 2012 ima regija 1,3 milijona prebivalcev.

Otočje so na začetku našega štetja naselili Bantujci, do 10. stoletja pa je postalo pomembno trgovinsko središče regije, v katerem so sčasoma pridobili glavni vpliv Arabci. Zanzibar je postal bogata mestna država z živahnimi trgovskimi stiki, ki so segali vse do Indije in celo Kitajske. V zameno za sužnje, zlato, slonovino in les so kupovali začimbe, tekstil in steklo. V začetku 16. stoletja so ga osvojili Portugalci, kateri so začeli nadzorovati trgovske poti, prevzeli oblast nad otokom in uvedli pobiranje davkov.


Leta 1729 so jih s pomočjo domačinov pregnali Arabci, ki so prišli iz Omana in Zanzibar priključili k Omanu. Sultan Said Sajid je organiziral trgovino s sužnji, Arabci pa so prav tako razvili pridelavo začimb. Bogastvo Zanzibarja je temeljilo na trgovini s sužnji, ki je imela v Afriki dolgo tradicijo, čeprav je imela sprva majhen obseg. Bantujska ljudstva, med katerimi so najbolj znani Njamvezi, so lovila pripadnike drugih plemen in jih prodajala Arabcem na obali.


V 18. stoletju so vladajoči Arabci s pomočjo domačih trgovcev začeli sami organizirati suženjsko trgovino, saj se je potreba po sužnjih močno povečala ne le v arabskih deželah, ampak zlasti zaradi novih plantaž kave in sladkornega trsa na francoskih otokih Mauricus in Reunion, plantaž klinčkov ali nageljnovih žbic na Zanzibarju in okoliških otokih ter zaradi velike potrebe po slonovini, ki so jo zajeti sužnji iz notranjosti celine prenašali do obale. Po sultanovi smrti leta 1856 je več kot 2 milijona kvadratnih kilometrov velik imperij začel razpadati. Iz njegovih ostankov je leta 1890 nastal britanski protektorat.


Tekom britanske kampanje proti trgovini s sužnji v 19. stoletju je Zanzibar prešel pod britanski vpliv in postal protektorat Združenega kraljestva, kar je pomenilo, da je v praksi ostal pod upravo lokalnih sultanov. Tako je ostalo do leta 1963, ko je Zanzibar razglasil neodvisnost. Sultan Džamšid bin Abdula je bil odstavljen med zanzibarsko revolucijo leta 1964, nakar se je otočje združilo s Tanganjiko na celini v skupno državo Tanzanijo.


Naš vodnik na vseh izletih je bil lokalec Abdullah, ki nam je prijazno razkazal otok in nam povedal kup zanimivih stvari. Obisk Stone Town-a je bil nepozaben. Poleg muzeja sužnjev in katedrale v njegovi neposredni bližini, smo obiskali tudi tržnico sadja, zelenjave in začimb, nato pa se sprehodili še do ribje tržnice, kjer smo lahko videli čisto pravo dražbo rib in hobotnic. Abdullah nas je peljal tudi v lokalno kavarnico v centru Stone Town-a, kjer smo poskusili lokalno pridelano kavo. Na koncu pa smo obiskali še rojstno hišo Freddie-ja Mercury-ja, ki se je rodil kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju leta 1946.


Naslednji dan smo združili dva ogleda v enem dnevu in najprej obiskali nacionalni park Jozani, kjer smo občudovali redke rdeče opice imenovane Colobus in se nato še prehodili po čudovitem mahagonijevem gozdu. Nato nas je Abdullah odpeljal do mangrovskega gozda, ki sta ga starša videla sploh prvič v življenju. Po krajšem sprehodu med mangrovi, smo se odpeljali še do farme začimb, kjer smo najprej poskusili lokalno pridelano sadje, nato pa so nas lokalni fantje popeljali po farmi in razkazali kako pridobivajo različne začimbe. Ob vsaki smo morali uganiti, za katero začimbo gre in moram priznati, da smo bili kar uspešni...no ne čisto pri vseh!😜


Prijetno utrujeni smo se vrnili nazaj v hotel, kjer nas je ob 19:00 že čakala okusna večerja. Vsak večer smo namreč lahko izbrali med tremi ponudbami za predjed, glavno jed in sladico. Menu je bil res raznovrsten, za vsak okus nekaj, nam pa so bile še posebno všeč morske jedi. Za zajtrk je bilo vsak dan isto in sicer tropsko sadje za začetek s tropskim juice-em, kava ali čaj, sveže spečen kruh in rogljički, jajca na več načinov, corn flakes oz musli in pa za konec palačinke s čokolado ali marmelado. Komaj smo se odvalili od mize vsako jutro!😃

Tiger prawns s pečenim krompirjem
Lokalno pivo Kilimajaro
Dva dni pred odhodom iz Zanzibarja v Dubaj sem izvedel, da so za 10.marca že odpovedali let v Benetke iz Dubaja, ko sta starša nameravala domov, tako da sem moral takoj stopiti v akcijo in spremeniti datum za let in GoOpti iz letališča do doma na 9.marec. Seveda pri GoOptiju ni šlo brez dodatnega doplačila, ampak do doma sem ju moral nekako spravit. Let iz Zanzibarja se je prav tako izredno hitro polnil, tako da smo dobili še zadnja tri mesta do Dubaja. Ko si na standby kartah je vedno rizik ali boš prišel na let ali ne. Hvala bogu nam je uspelo, saj se nismo niti zavedali kako resna situacija postaja iz dneva v dan in da se letališča počasi zapirajo in leti odpovedujejo. Mi smo bili v naših glavah še vedno na počitnicah!😍

V Dubaju smo pristali 08. marca v popoldanskih urah, takoj naslednje jutro pa sem ju odpeljal na letališče, od koder sta poletela proti Benetkam. Z GoOptijem sta se sama peljala do Domžal, saj potnikov, ki bi morali pripotovati iz Singapurja, sploh ni bilo, zaradi odpovedi leta. Meni je bilo samo pomembno, da sem starša uspešno spravil pravočasno domov - in kar se je kasneje izkazalo s predzadnjim letom v Benetke iz Dubaja!!! 😥


Jaz sem po Zanzibarju delal še na letu v Indijo (Kochi) in pa v Združene države Amerike (Houston, Texas) in takrat je situacija postajala že kar precej resna. Namesto dveh nočitev smo v Houstonu ostali kar tri in se spraševali, če bomo sploh poleteli nazaj v Dubaj. Na srečo nam je uspelo in smo 17.marca lahko brez problema poleteli nazaj proti Dubaju - še brez uporabe mask in rokavic na letu! Šele naslednji dan smo dobili email od šefov, da moramo nositi maske in rokavice na vseh letih, ne samo v Azijo. Jaz sem samo molil, da nisem kaj staknil na mojem letu. Osem dni kasneje, 25.marca so dokončno zaprli dubajsko letališče. In tako se je začela samo-izolacija...


Seveda sem imel čas, da sem naredil tudi kratek počitniški filmček, kjer si lahko ogledate naše dogodivščine iz Zanzibarja. Video si lahko ogledate na spodnjem linku:




To bi bilo zaenkrat vse iz Dubaja. Upam, da nisem bil predolg. Lepo se imejte, pridni bodite in verjamem, da produktivno preživljate te dneve doma, se učite novega jezika ali berete kakšno dobro knjigo, ki ste jo od nekdaj hoteli prebrati, pa vam je zaradi pomanjkanja časa še ni uspelo. No, če ste v Sloveniji, greste lahko vsaj ven na en krajši sprehod in na sonce, da dobite malo vitamina D. 😍


Pazite nase in ostanite zdravi!

Vaš Andrej

2 komentarja:

  1. Lepe počitnice ni kaj Andrej. Še sreča da se je na koncu vse s prevozi izteklo lepo. Lahko bi bila štala....

    Lp Vito

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja Vito, res smo imeli ogroooomno srečo, da smo prišli na let in da sta starša naslednji dan srečno prispela domov! Hvala bogu 🙏

      Izbriši

Vesel bom vsakega komentarja. Lahko mi zastavite tudi vprašanje.
Odgovoril bom v najkrajšem možnem času. Lp, Andrej