VISITORS:

četrtek, 28. maj 2020

Počitnice v Grčiji in korona updejt #8

Ojla klapa,

Kako ste kaj? Spet ne morem verjet, da je še en teden za nami in da je danes minilo natanko 70. dni od mojega zadnjega leta!!! 😲 Končno se oglašam z malce bolj spodbudnimi informacijami iz Dubaja. Od danes naprej se rezidenti lahko prosto gibljemo po Dubaju od 6.ure zjutraj do 11.ure zvečer (podaljšano za 3 ure). Stevardi smo uradno še vedno omejeni z maksimalno dvournim izhodom iz stanovanja na dan, dokler ne dobimo uradnega sporočila od firme, k bi nam dovoljeval daljši izhod. Od izhodu in prihodu v stanovanje se moramo oglasiti v recepciji, kjer nas popišejo (kdaj in kam gremo) in ob prihodu nazaj celo izmerijo temperaturo. Danes pozno popoldan sem šel na rolanje z Ajdo. No jaz sem rolal, Ajda pa je s sabo prinesla zložljivo kolo in se mi pridružila. Naredila sva 2 kroga po kolesarski stezi Nad Al Sheeba, kar znese približno 18km in občudovala prelep sončni zahod. 🌅

Z današnjim dnem so se ukrepi začeli malce rahljati in tako so se  (pod seveda omejenimi pogoji) danes odprli fitnes centri in kinematografi. Fitnesi smejo biti polni le do 50% kapacitete, prav tako pa je obisk omejen na eno uro. Poleg tega se od danes naprej odpira tudi letališče, tako da v Dubaj lahko priletijo vsi rezidenti in tranzitni potniki, katerim Dubaj ni končna destinacija in samo prestopijo na drug let. Rezidenti morajo ob povratku v Dubaj v obvezno 14 dnevno karanteno. 

Trgovine so lahko polne do največ 70% kapacitete, prav tako pa se odprle tudi specialistične ambulante in športne akademije. Še vedno velja, da starejši od 60 let in pa otroci mlajši od 12 let ne smejo v nakupovalne centre. Maske na javnih površinah so še vedno obvezne, prav tako pa tudi socialno distanciranje, kjer moramo ohranjati najmanj 2 metra razdalje. Napis nad in ob cestah se je spremil iz "Stay home, stay safe" (Ostani doma, ostani varen) v "We are all responsible" (Vsi smo odgovorni).
Napis nad avtocesto, ki nas opozarja, da smo vsi odgovorni
Če nadaljujemo nazaj po moji potovalni časovnici, pridemo do začetka septembra 2019, ko sem starša presenetil in ju odpeljal na čudovit grški otok Skiathos. Verjetno ste že opazili, da zelo rad presenečam svoje bližnje! 😄 Glede na to, da sta oba velika ljubitelja Abbe in filma Mamma Mia, sem vprašal strica Googla, kje so snemali film in hitro prišel do zaključka, da bomo tokratne počitnice preživeli na Skiathosu. Neštetokrat sta gledala prvi del filma Mamma Mia, ki sta ga imela naloženega na njunem prvem iPad-u. Z mami pa sva šla celo gledat drugi del Mamma Mia spet začenja se v Kolosej, ker sem bil v tistem času, ko so ga začeli predvajati, ravno na počitnicah v Sloveniji.
Na ogledu drugega dela Mamma Mia v Koloseju (14.09.2018)
In tako smo v torek 3. septembra 2019 ob 17:10 z letalsko družbo Volotea iz Benetk poleteli novim dogodivščinam naproti. Na spletni strani amoma.com sem nam rezerviral dvosobni apartma v simpatični Vili Miltos, v kateri se nahajajo studiji in apartmaji, ki sprejmejo do 4 odrasle osebe. Zaradi svoje centralne lokacije, je bila Villa Miltos odlično izhodišče za raziskovanje otoka.  Na letališču smo prevzeli rent a car in se odpeljali v 7 km oddaljen kraj Kolios, kjer se je nahajal naš apartma. Imeli smo srečo in dobili apartma v pritličju z veliko teraso in s pogledom na bazen. V apartmaju smo imeli spalnico z zakonsko posteljo, kopalnico in še eno sobo, v kateri sta se nahajali dve samostojni postelji in kuhinjska niša. Najbližja plaža Kolios se je nahajala 10 min od našega apartmaja, ampak ker smo imeli avto, smo raje raziskovali otok po dolgem in po čez in vsak dan preživeli na drugi plaži. Kljub temu, da so v Vili Miltos ponujali zajtrk, smo si v bližnjem supermarketu kupili jogurte, sadje in kosmiče in si vsak dan sami pripravili zdrav zajtrk in spili kavico na terasi. 😍

Grški otok Skiathos meri le 50 kvadratnih kilometrov in mu zaradi svojih naravnih lepot pravijo tudi zeleni biser, kjer se nahajajo čudovite zlatorumene peščene plaže. Skiathos ima kar 60 plaž s kristalno čistim morjem, obdanih z bujnim zelenim gozdom. Leži na severozahodnem delu Egejskega morja in je najbolj poznan po svojih čudovitih peščenih plažah in kristalno čistem morju. Tu boste  zlahka pozabili na vsakdanje skrbi in uživali v brezskrbnih počitnicah. Po romantiko se lahko odpravite med žitna polja in oljčne nasade, senca je najboljša pod cipresami, topoli in številnimi sadnimi drevesi. Z barvami in dišavami pa grški raj začinijo sončnice, divje orhideje, anemone, vrtnice in čudoviti oleandri, ki so tam veliki kot drevesa.

Prvi večer sem ju peljal v tipično tradicionalno grško taverno Jimmy's, nedaleč stran od našega apartmaja. Prijazni gostitelj nas je z nasmehom pozdravil in peljal do naše mize. Restavracija je bila polna, kar je pomenilo samo eno - odlična hrana. Tudi na internetu sem lahko zasledil same dobre ocene za taverno Jimmy's. Po prihodu smo morali takoj nazdraviti z Ouzom, tipičnim grškim žganjem iz janeža. Nato pa smo na mizo dobili tatziki (bel namaz iz jogurta, kumaric in začimb) ter taramosalato (roza namaz iz ribjih jajčec). Za glavno jed sva z mami naročila tipično grško solato iz kumaric, paradižnika, paprike, čebule, feta sira in oliv, fotr pa je naročil grško lasagno, če se ne motim. Zraven so prinesli še sveče pečeno grško pito (kruh). Mislim, da ni treba posebej poudarjati, da je bila hrana zelo okusna in da smo začeli našo grško avanturo, tako kot se spodobi.

Prva večerja v Taverni Jimmy's
Okusne grške specialitete
Dneve smo začenjali zelo podobno - z bujenjem okoli 8. oziroma 9.ure zjutraj in dan pričeli z zdravim zajtrkom in kavico na terasi. Nato smo naredili plan, kateri del otoka si bomo tisti dan ogledali. V sedmih dneh počitnic smo si ogledali praktično cel otok, saj ni pretirano velik. Med vsemi obiskanimi plažami, nam je bila najbolj všeč plaža na severnem delu otoka imenovana Aselinos Beach, kamor smo se večkrat vračali.
Smisel življenja je ležanje na plaži...
Na severni strani otoka je zaliv Aselinos, ki se nahaja 13 km zahodno od mesta Skiathos. Gre za dolgo plažo z zlato-rumenim peskom in majhnimi kamenčki. Zaradi odličnega naravnega okolja se pogosto uporablja kot kratek postanek za vsakodnevne izlete z ladjicami. Aselinos je zaradi eksotične pokrajine čudovit kraj, idealen za romantične sprehode. Na plaži se nahaja majhna, a očarljiva taverna, ki ponuja odličen pogled na morje. Za tiste, ki imajo radi bolj preproste počitnice, pa je v bližini Aselinosa tudi kraj za kampiranje.

Drugi večer smo se na odpravili na visok hrib, ki se nahaja za glavnim mestom otoka - Skiathos. Glavno  mesto otoka se namreč imenuje ravno tako, kot otok sam. Obiskali smo  restavracijo Platanos, za katero smo zvedeli v informacijski mapi ene od turističnih agencij, ki smo jo našli v recepciji naše Vile Miltos. Restavracija se nahaja na prekrasni panoramski lokaciji s čudovitim razgledom na glavno mesto. Že samo zaradi razgleda se je splačalo obiskati to restavracijo. Hrana je bila okusna. Ponavadi smo za 3 glavne jedi in pijačo porabili med  35-45 EUR.
Naš pogled iz restavracije Platanos
Med petkovim sprehodom po glavnem mestu smo opazili plakat za obisk filma Mamma Mia in takoj smo se odločili, da naslednji dan, v soboto, obiščemo teater. Karte smo kupili uro pred predstavo in se v vmesnem času do začetka filma sprehodili po strmih stopnicah do zvonika in cerkvice Agios Nikolaos (sv. Nikolaj), od koder na začetku filma Mamma Mia, hči pošlje vabilo na poroko vsem trem morebitnim očetom. Iz zvonika je čudovit pogled na celo mesto. Film je bil predvajan pod zvezdami v odprtem teatru. Med filmom so naredili nekaj prekinitev, ko je na oder prišlo par plesalcev in nam priredilo pravi Abba musical. Sobotni večer je bil res nepozaben.

Naslednji dan, v nedeljo, smo se odpravili po poti filma in rezervirali izlet z ladjico Poseidon do sosednjega otoka Skopelos, kjer se dejansko nahaja znamenita cerkvica iz filma. Oni naj bi bili tudi eni izmed redkih ponudnikov izletov z ladjico, kjer se ustaviš dejansko pod cerkvico in se lahko sam sprehodiš do nje. Ostali ponudniki so ponujali postanek na drugi strani Skopelosa in avtobusni prevoz do cerkvice, kar nam ni bilo preveč všeč.

Iz pristanišča smo izpluli nekaj minut po 10. uri zjutraj. Najprej smo se ustavili na znameniti plaži Lalaria na severnem delu otoka, kjer smo naredili kratek postanek za kopanje in predajanje sončnim žarkom. Dan je bil prečudovit, brez oblačka, idelan za izlet z ladjico po plažah in sosednjih otokih. 😎 Nato smo nadaljevali z vožnjo proti sosednjemu otoku Skopelosu.

Skopelos je čudovit grški otok med Skiatosom in Alonissosom in priljubljena počitniška destinacija, zlasti za družine in pare. Skopelos je postal eden izmed znanih grških otokov kot eno od snemalnih lokacij hollywoodskega filma Mamma Mia. Slikovita cerkev Agios Ioannis Kastri, kjer so snemali poročne prizore filma, je znana kot cerkev Mamma Mia! Dve glavni vasi na otoku sta istoimensko glavno mesto Skopelos in Glossa. Ti dve vasi se na vrhu hriba ponašata s čudovitim pogledom na Egejsko morje. Tako kot Skiathos, se tudi Skopelos ponaša s nepozabnimi plažami in kristalno čistim morjem. 

Ko smo se zasidrali na plaži pod cerkvico, smo se povzpeli po 266. stopnicah do same znamenite cerkvice iz filma Mamma Mia, katero smo lahko tudi obiskali in prižgali svečko ter naredili nekaj čudovitih fotografij. Prav tako pa nismo pozabili pozvoniti na zvonček za srečo. Mami se je prelevila v Meryl Streep in pozirala ob vhodu v cerkvico.😍
Vhod v cerkvico Mamma Mia
Po ogledu cerkvice smo se spustili nazaj proti ladjici, si privoščili še hiter skok v kristalno čisto morje in nadaljevali z vožnjo proti glavnemu mestu Skopelos. Prvi postanek je bil seveda coffee shop, kjer smo si privoščili okusen grški capuccino in se odpravili na kratek sprehod po mestu. Na koncu smo obiskali še grško taverno in si privoščili čisto pravi grški gyros. 

Ime Gyros izhaja iz grške besede "gýro", ki v prevodu pomeni „vrteti se, obračati se“. Takšno ime je dobil zaradi tega, ker je meso za pripravo gyrosa nanizano na veliko železno palico, ki je postavljena ob grelec ali ogenj in se nenehno vrti. Prodajalci pa zapečeno meso z dolgim nožem nenehno režejo stran. Gyros je v grške vode zašel v 19. stoletju. Prav tako kot mehiški tacosi in arabske shawarme, je tudi gyros ena od različic turškega Döner kebaba. Najprej so ga pripravljali zgolj v mestu Thessalonika, kmalu pa se je razširil po celotni Grčiji in tudi drugod po svetu.

Skopelosu smo pomahali v slovo in se v poznih popoldanskih urah vrnili nazaj na Skiathos. Izlet je bil nepozaben in ga priporočam vsem, ki boste obiskali ta grški otok. Ostal nam je le še ponedeljek za uživanje na plažah, v torek pa smo se morali posloviti od lastnikov Vile Miltos in se odpraviti na letališče. Seveda smo zopet imeli malo panike s prostimi sedeži, saj smo imeli zopet standby karte. Po predvidevanjih naj bi bil let poln, tako da sem imel v glavi že sestavljene plane B, C in D. Na našo srečo smo vsi trije prišli na let in ob 20:25 poleteli nazaj proti Benetkam. Tam sem par dni prej rezerviral rent a car, s katerim smo se odpeljali domov v Slovenijo, saj sem se moral itak vrniti čez 24 ur nazaj v Benetke, od koder sem se vrnil v Dubaj.

Preživeli smo res super počitnice, polne nepozabnih doživetij in med povratkom že kovali načrte, na kateri grški otok gremo naslednje leto. Upam, da se do septembra, ko imam zopet dopust, odprejo meje in da bomo zopet lahko uživali na grških peščenih plažah in se predajali sončnim žarkom. Nekaj utrinkov iz počitnic sem ujel tudi v GoPro objektiv in si jih lahko pogledate v spodnjem youtube posnetku. Izgleda, da otok postaja bolj in bolj priljubljen, saj si je moj posnetek do sedaj ogledalo že skoraj 2.300 ljudi.😎  


Če imate kako vprašanje glede Skiathosa, mi pustite komentar spodaj ali pa mi lahko pišete na moj mail: slovenec.v.dubaju@gmail.com. Upam, da ste vredu in verjetno komaj čakate, da se prične poletje in da boste šli na morje. Mi pa že počasi vstopamo v tisto pravo poletje s temperaturami nad 40 stopinj, tako da se bojim, da nam je korona vzela tisti najboljši čas za obisk plaž. 😟

Lepo se imejte, radi se imejte in se beremo naslednjo sredo!

Vaš Andrej

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vsakega komentarja. Lahko mi zastavite tudi vprašanje.
Odgovoril bom v najkrajšem možnem času. Lp, Andrej