VISITORS:

sreda, 3. junij 2020

Road trip in korona updejt #9

Ojla klapa,

Kako ste? Uživate na spomladanskem 🌞? No, tukaj v Dubaju se temperature že počasi dvigujejo nad 40 stopinj, ampak jaz se še ne dam. Danes zjutraj sem treniral tenis, jutri zjutraj se pa po 4 letih na teniškem igrišču dobim s sodelavcem Amrjem iz Egipta. Po dolgem času bova spet zavihtela teniški lopar in videla, kdo je boljši. Res dolgo se že nisva videla in se že veselim snidenja. Pred kratkim je namreč Amr zaključil svojo 32 letno kariero stevarda. Leteti je začel že leta 1988!!! Držite pesti, da se jutri zjutraj na tenisu ne osmešim preveč.😀


Včeraj smo se s Polono in Ajdo odpravili na čisto pravi roadtrip do emirata Fujairah, ki se nahaja približno 100 km od Dubaja. Verjetno sem že omenil, v enem izmed starejših blogov, da Združene Arabske Emirate sestavlja 7 emiratov in sicer: Abu Dhabi (gl.mesto), Dubaj (največji), Sharjah, Ajman, Um al-Quwain, Fujairah in Ras al-Khaimah. Združeni arabski emirati so absolutna federalna monarhija. Predsednika federacije imenuje Vrhovni svet federacije, ki ga sestavljajo emirji (knezi), voditelji vsakega od sedmih posameznih emiratov (kneževin).
Združeni Arabski Emirati
Nekaj dni nazaj smo se pogovarjali, da bi lahko izkoristili tele naše "počitnice" in se šli potepat po emiratih. Glede na to, da se je Abu Dhabi totalno zaprl za 7 dni (verjetno zaradi velikega števila okuženih), smo imeli na voljo še preostalih 5 emiratov. Sodelavec Aleš je naredil res dobro reklamo z videom in slikami za čudovito plažo v emiratu Fujairah - Heart Beach - ki jo je obiskal pred nekaj dnevi in se nahaja v kraju Khorfakkan. S Polono in Ajdo smo se soglasno odločili, da se v torek 02.06.2020 z avtom odpravimo na roadtrip in med drugim obiščemo tudi to plažo.  

Malo pred 13h sem ju pobral na bližnji metro postaji, ker bi se do mene peš v 15 min skuhali na betonu, saj je bilo zunaj že okoli 40 stopinj. Najprej smo se peljali skozi emirat Sharjah, dokler nismo prispeli do goratega predela emirata Fujairah. Gospodarstvo Fujairah temelji na subvencijah in donacijah zvezne vlade, ki jih razdeli vlada Abu Dabija (sedež oblasti v ZAE). Lokalna industrija je sestavljena iz cementa, drobljenja kamna in rudarjenja. Na poti smo opazili veliko kamnolomov in cementarn. V bistvu si kar ne moreš predstavljati, da so Združeni Arabski Emirati lahko tako gorati. Sicer smo bili istega mnenja, da te gore izgledajo kot le en velik kup kamenja in da jih lahko zelo težko definiraš kot gore, kot jih poznamo pri nas v Sloveniji.


Okoli 14.ure smo se pripeljali do vznožja hriba, čez katerega bi se morali povzpeti, da bi prišli do naše plaže. Ker je sonce še vedno pribijalo kot pri norcih, smo se odločili, da gremo raje prej na kosilo. Najprej smo se ustavili v Century Mall-u v centru Fujairah, kjer smo se mislili ustavili v food court-u (vsako nakupovalno središče ima predel z restavracijami). Nasmejali smo se že ob vhodu, kjer smo morali vsak posamezno stopiti v posebno kabino, kjer so nas dezinficirali, predno smo vstopil v nakupovalno središče. Tam smo na našo žalost ugotovili, da sta odprta le KFC (s pohanim piščancem) in pa kavarna Tim Hortons, kjer so imeli samo sendviče. 


Ajda je malce pogooglala in na google maps našla čisto pravo Bosansko restavracijo, vendar nismo bili prepričani, če je zaradi korone sploh odprta. Dobesedno se je nahajala sredi ničesar 😃. Na naše veliko veselje je bila celo odprta in izgledalo je, kot da bi jo sami najeli za privat zabavo, saj smo bili edini v restavraciji. S Polono sva si razdelila eno ogromno porcijo čevapčičev z ajvarjem, čebulo in neko stvarjo, ki je bila podobna kajmaku. Ajda pa si je naročila sirni burek.😋 


Prijetno siti smo se odpravili nazaj proti naši že tako težko pričakovani plaži. V avtu smo se preoblekli v kopalke in se odpravili proti vznožju hriba. Kar naenkrat zaslišimo neko dretje in opazimo dva tipa, ki se nam približujeta in krilita z rokami. Obrnil sem se in pristopil do njiju. Vse kar sem razumel je bilo "No, no, korona, korona!!!" Halo? Kako prosim? Zakaj? Če je bil Aleš tu pred parimi dnevi?!? Vse to mi je rojilo po glavi, ampak njima je bilo samo važno, da ne nadaljujemo in ne gremo čez hrib na plažo, ker je tam korona korona!!! 😩 


Nič drugega nam ni preostalo, kot da smo se obrnili za 180 stopinj in se odpravili nazaj proti avtu. Dogovorili smo se, da obiščemo eno izmed hotelskih plaž in se odpeljali proti severu, kjer se nahajajo hotelski kompleksi. Na poti tja smo zagledali javno plažo, kjer so se ljudje normalno kopali v morju in se odločili, da se tudi mi za nekaj minut ustavimo in zaplavamo. Na plaži je bilo nekaj starejših parov in pa skupin fantov s steklenicami v rokah (kar v ZAE sicer ni legalno, ampak zgleda da v Fujairah je hehehe). 


Morje je bilo zelo toplo, pri nas bi temu rekli toplice. Poleti bi lahko Dubaj reklamirali z napisom "Pridite v brezplačne terme!". Po nekaj metrih plavanja smo kar naenkrat opazili mrtve ribe in se kar hitro obrnili in se odpravili nazaj proti plaži. Po glavi nam je rojilo nešteto teorij zarote, kako so umrle te boge ribe in se ob tem res nasmejali. Zunaj je bilo še vedno tako vroče, da smo se posušili v parih minutah. Sonce je počasi že zahajalo za gorami, tako da smo se okoli 19.ure počasi odpravili nazaj proti Dubaju. Preživeli smo res en čudovit dan, poln smeha in nepozabnih dogodivščin, tako da smo se dogovorili, da moramo še kdaj ponoviti. Ko bomo začeli enkrat leteti, se bomo zelo težko uskladili, da bomo vsi trije naenkrat v Dubaju. S seboj smo imeli tudi GoPro in naredili spodnji posnetek. Opravičujem se, da sem v videu Fujairah spremenil v Fujeirah. 😜


Kar se tiče korone v Združenih Arabskih Emiratih so danes sporočili, da je bilo včeraj diagnosticiranih 571 novih okužb in ena smrtna žrtev. Izgleda, kot da gre krivulja navzdol in upam, da se bo tako nadaljevalo. V medijih se pojavljajo govorice, da bomo poleg na že obstoječih devet, v juniju leteli še na dodatnih 50 destinacij, vendar do sedaj ni bilo še nič uradno potrjeno s strani firme. Tako, da zaenkrat še vedno čičamo in čakamo, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh. Vsekakor vas obvestim takoj, ko bomo kaj novega izvedeli. 


Lepo in radi se imejte in se beremo naslednjo sredo!


Vaš Andrej 🌞

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vesel bom vsakega komentarja. Lahko mi zastavite tudi vprašanje.
Odgovoril bom v najkrajšem možnem času. Lp, Andrej