VISITORS:

sreda, 11. avgust 2010

Masa'a alkhayr (prevod: dober večer)









Keif halak? (prevod: Kako ste?)

No pa se počasi končuje prvi uvodni teden. Jutri je četrtek oz. zadnji dan v delovnem tednu. Sledi zadnji prosti vikend za zabavo, potem se pa začne tapravi študij... vsi nas ful strašijo, da bo ful naporno in da naj zdržimo prve tri tedne, potem bo lažje...;-) Mene pa sploh ni strah, ampak komaj čakam, da se vse začne....simulator, zasilno pristajanje, spust iz aviona v bazen in plavanje na raft, strežba, vrata...hehehehehehehehe! Veliko bo učenja, ampak bomo že preživel.

Včeraj smo imeli zopet zdravniški pregled, cepil sem se še za tetanus in davico, tako da mi manjka še tretji odmerek za hepatitis A+B konec oktobra, pol sem pa gotov za kakih 10 let!:-)

Danes zjutraj smo pa imeli IT in smo se morali zopet predstaviti pred celim razredom in našima učiteljema Mohamedu in Hadiju. Ko je slišal, da sem bil v prejšnji službi web editor je kar zažarel...hehehehehehe...na koncu je pohvalil celo moja očala, ki sem jih imel danes prvič in nihče ni rekel, da jih ne smem imet...še celo pohvalo sem dobil...;-)))) Po IT smo se z busom odpeljali do sosednje stavbe (hoja po 49 stopinjah daljša od 5 min ni mogoča, verjemite mi) kjer smo imeli Corporate Induction, kjer so nam predstavili podjetje Emirates. Šli smo se tudi igro vlog, kjer smo se razdelili v 5 skupin in vsaka skupina je dobila eno od lastnosti uspešnega podjetja, ki jo je morala zaigrati, ostali pa so jo skušali v najkrajšem možnem času ugotoviti. In naša skupina je dobila finančno stabilnost. V naši skupini sem bil edini tip, zato sem se spomnil, da bi lahko zaigrali situacijo, kjer uleti šejk na letališče s svojim falkonom in zahteva najboljši sedež za njega in svojega domačega ljubljenčka. In ko sem začel z arabskim pozdravom in trdo angleščino so se vsi ful smejali...;-)))) V 2 poskusu so ugotovili, da predstavljamo finančno stabilnost...yuhuhuhu!

Potem smo se šli še Lepo je biti zaposlen pri Emiratih in bili drugi od 5 skupin, kar tudi ni tako slabo. Ob 17h smo končali in se odpravili proti apartmajem.

Sedaj smo pa dogovorjeni, da pridejo k meni in gremo na streho na bazen...treba je izkoristiti zadnje dneve, predno se začne "naporen" študij. Upam, da je na sončni strani Alp vse OK in da imate vse opd kontrolo, ker mene ni!

Pa še nekaj ALI STE VEDELI za moje bivše sodelavce in sodelavke, ki sem se jih naučil na e-tečaju arabskega jezika in kulture:
- uradna vera v ZAE je Islam
- sveta knjiga se imenuje Qur'an
- 5 stebrov Islama
1. Shadadah (verovanje)
2. Salat (molitev)
3. Sawm (post)
4. Zakat (2,5 procenta prihodka nameniti v dobrodelne namene oz. revnim)
5. Hajj (romanje v Meko)

- molijo 5 x na dan (zjutraj, opoldan, popoldan, ob zahodu, zvečer) => ko kličejo k molitvi iz mošeje, se to sliši na vse strani, jaz sem pa 500 m od mošeje...yuhuhuhu, sploh ne rabim budilke ob 5h zjutri! ;-)))))
- danes 11.8. se je začel Ramadan, sveti mesec, ko se vsi postijo, kar pomeni, da ne jejo od jutra do večera, šele ko zaide sonce se začnejo mastiti. To pomeni, da je kakršnokoli javno prikazovanje hrane ali pijače podnevi kaznivo in greš lahko v zapor. Vsa ideja Ramadana oz. posta naj bi bila, da naj bi vsi, ki se postijo lahko doživeli tisto, kar doživljajo revni brez hrane in tako postali bolj sočutni in dobrodelni... kar sploh ni tako slaba ideja, če gledaš iz te strani.;-) Po sončnem zahodu začnejo jesti najprej dateljne, ki jim sledi večerja, ki se imenuje IFTAR.

Tko, dost mate za dons, jst grem na bazen! ;-))))
Uživite!
Andy

2 komentarja:

  1. Ej stari, sploh ti še ni hudga in glede na to, da si v sami špici že v samem začetku se ni za bat, da ti nebi šlo. Vidim da si tudi že veliko naštudiru njihovo kulturo in pazi da ne uletiš kašnim sendvičem na ulico, da ne greš v čuzo. nč lepo se mej še naprej, jest grem pa mal čačača povadt, aj
    Tomaž

    OdgovoriIzbriši
  2. Zaenkrat se tole bere bolj kot kakšne igre brez meja, ne neka resna služba. ;)))

    OdgovoriIzbriši

Vesel bom vsakega komentarja. Lahko mi zastavite tudi vprašanje.
Odgovoril bom v najkrajšem možnem času. Lp, Andrej